Google+ Københavnske notater: 1893. Herman Bang rømmer til Paris

søndag 23. februar 2014

1893. Herman Bang rømmer til Paris

Herman Bang rømmer fra København fordi han er innkaldt til forhør i forbindelse med mordet på en homofil. Er det fordi han har noe å skjule eller ville et slikt forhør i seg selv være en skandale? I Paris møter han Sophus Clausen.
Han mere flygtede end rejste til Frangrigets Hovedstad, hvor han ankom med det mindst mulige paa lommen, som det ogsaa fremgaar af Sophus Claussens Skildring i hans  Fortælling om Rosen, hvor Herman Bang under Navnet Arthur Prost er en af Hovedpersonerne. Den Vinter han tilbragte i et lille beskedent, men hygelig Hotel i Rue de l'Abbé de l'Epée, blev imidlertid meget rig paa Arbejde og Impulser. Det lykkedes ham at faa Artikler optagne i Blade og Tidsskrifter, at faa Forlæggere til at tage hans Bøger. Og da den berømmelige Opførelse af Et Dukkehjem skulde finde Sted, assisterede han Réjane ved Indstuderingen af Noras Rolle. Franz v. Jessen, der skrev om Herman Bangs Pariserophold (i Riget, den 31. januar 1912), har ogsaa fortalt disse Liniers Forfatter om Digterens Fortabelse i dette Arbejde: "Jeg husker tydeligt en Spadsertur med Bang paa Paris' Boulevarders, hvorunder han med store Fagter, saaledes at han tiltrak sig almindelig Opmærksomhed, berettede for mig om sin Introduktion. DIVAENS MÆRKELIGE lUNER OG hENGIVELSE I oPGAVEN, HANS EGEN bETAGELSE AF DETTE sAMARBEJDE, MEN OGSÅ DEN STÆRKE, JEG KUNDE NÆSTEN FRISTES TIL AT SIGE LIDENSKABELIGE iNTERESSE FOR DE kJOLER, Réjane skulle bære, og som var komponerede til hende af Tidens berømteste og dyreste Dameskræddere. Disse Kjoler, sagde han, var "rene Digterværker", og han insisterede stærkt baade paa Skildringen af deres Farvenuancer og paa de fantatiske Priser, der blev forlangt og betalt for dem."
Han hodt et lille Hof "i Døvstumgaden i Paris" og modtog mange Danske, derimod holdt han sig fjernt fra den skandinaviske Bohème i Paris. Den Vinter havde han en af sine ikke sjeldne politiske Raptus'er: han var meget fortrolig med den russiske Politik, skulde man forstaa (virkelig havde han vært i St. Petersborg i sin Ungdom), vidste nøje Besked om de nyeste faser i den fransk-russiske Alliance, kendte Motiverne til Isvolskis sisdte Rejse o.s.v. Men også om Literatur og Teater udtalte han sig gerne, og når man kaldte ham "cher maître", blev han lyksalig.

Sophus Claussen glemte aldrig deres Samvær den Vinter og det Foraar. To av hans Digte hentyder direkte dertil, Et rimbrev i Djævlerier ("Kan De huske den Dag i Paris i Platanernes Skygge") og det vidunderligt skønne Mindedigt Herman Bang i Danske Vers, der nævner Samtalerne i "det lille perlemalte Hotel" som nogle av Livets Højtidsstunder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar